diumenge, 7 de febrer de 2016

Santa ÀgataSanta Agueda - Zurbarán (detalle).png
Ahir al poble es va celebrar el sopar de dones per celebrar Santa Àgueda, malgrat la festa és el dia 4 o 5 segons he vist en alguns llocs, s'ha esperat al cap de setmana. 
Jo no havia estat mai en aquestes dades i com no, vaig voler-m'hi apuntar, vam ser unes 35 dones que en un poble d'uns 100 habitants deu n'hi do..
Conscientment no sabia ni qui era aquesta santa ni perquè ho celebraven. I el meu amic google m'ha tret de dubtes.
Sempre havia sentit que a Zamarramala (Segovia) un dia l'any les dones manaven i feia d’alcaldessa una d'elles (quan encara no era normal que hi haguessin alcaldesses) però no m'havia aturat a pensar que era en honor a aquesta santa.
Resulta que és la patrona de les dones i a més la seva història està vinculada a Catània, una ciutat de l’illa de Sicília que ves per on jo vaig estar-hi uns quatre dies intercanviant experiències amb mestres d’allí en el programa "Comenius" de l'escola, i segur vaig veure la imatge a la seva catedral i em van explicar la història avui borrada a la meva ment.

Aquí"Wiquipedia" he trobat la història resumida d'aquesta noia.
El nom pot trobar-se com:  Ágata, Águeda o Gadea        
Santa Águeda de Catania fue una virgen y mártir del siglo III, según la tradición cristiana. Su festividad se celebra el 5 de febrero.

A Saragossa és tradició menjar uns dolços "Relíquies de Santa Àgueda" uns panets en forma de pits, un ple de nata i un altre de trufa i al poble encara que pertany a Terol, per postres del sopar ens van donar aquests pastissets.
Dones, sigueu totes protegides per la Santa Àgeta!
Resum de la festa-procesó a Catania, Sicilia, Italia.https://www.youtube.com/watch?v=gciPkQY8TqU

1 comentari:

  1. Sabia això d'un poble que un dia menen les dones, però gràcies per afegir tota aquesta informació...
    Petonets Imma.

    ResponElimina